Що ж таке карат?

16.06.2021 18:13

Карат – ювелірна міра ваги, яка застосовується для визначення маси дорогоцінних каменів. Також під цим терміном розуміють процентний вміст дорогоцінних металів в різних сплавах та виробах із них.

karat1_Dear.jpg

У стародавні часи, в якості ювелірної міри ваги, використовувалися насіння різних рослин. У північній Європі це були ячмінні зерна, а в Середземномор'ї, наприклад, насіння акації Сeratonia siliqua (зображені на фото) - дерева, яке дуже поширене в цьому регіоні.

У цієї рослини є корисна в торговельній справі особливість - насіння його, боби, все приблизно однієї ваги, тому було дуже зручно використовувати їх в якості одиниці вимірювання.

Саме завдяки насінню цього дерева і виникло поняття «карат». Вага насіння становила приблизно 0.2 грама, що дорівнює сучасній загальноприйнятій мірі карата.

Примітним є той факт, що довгий час в світі не існувало єдиної еталонної ваги для карата. Таким чином, вартість дорогоцінного каміння, в різних країнах визначалася по-різному, що вносило плутанину в міжнародну торгівлю.

Тому, виникла необхідність встановити вагу карата в рамках певного еталону. Так карат став офіційною мірою ваги ювелірних виробів на початку 20 століття.

Всі проблеми між ювелірами різних країн були улагоджені і карат вагою в 200 мг. був визнаний міжнародною мірою ваги ювелірних виробів.